![Cenos Kasza pęczak jęczmienny 500 g](https://swiso.pl/58886-large_default/cenos-kasza-peczak-jeczmienny-500-g.jpg)
![Cenos Kasza pęczak jęczmienny 500 g](https://swiso.pl/58886-large_default/cenos-kasza-peczak-jeczmienny-500-g.jpg)
(12,15 zł 1kg)
Brutto
Charakterystyka: Kasza pęczak jęczmienny powstaje z obłuszczonego i zaokrąglonego ziarna jęczmienia. Historia: Ojczyzną dzikich form jęczmienia dwurzędowego jest przede wszystkim Bliski Wchód. Na terenie Polski jęczmień znany był już w neolicie, świadczą o tym ziarniaki jęczmienia wielorzędowego, spotykane w trakcie wykopalisk archeologicznych wykonywanych na Dolnym Śląsku i Pomorzu Nadwiślańskim. Ciekawostka: Starożytni Egipcjanie przygotowywali z jęczmienia piwo i chleb oraz wrzucali ziarna jęczmienia do grobów zmarłych, co miało im zagwarantować pokarm w zaświatach. W Polskiej kuchni kasze zadomowiły się setki lat temu. Podobno amatorem kasz był król Kazimierz Wielki. Spożywano je na dworze Władysława Jagiełły i Anny Jagiellonki, dopiero x XIX wieku zostały zdetronizowane przez ziemniaki.
Arkusz danych