![Złote Łąki Miód lipowy pszczeli nektarowy 1 kg](https://swiso.pl/58768-large_default/zlote-laki-miod-lipowy-pszczeli-nektarowy-1-kg.jpg)
- Obecnie brak na stanie
(58,48 zł 1kg)
Brutto
Powstaje z nektaru zebranego przez pszczoły z kwiatów lipy. Ma barwę jasno-bursztynową lub żółto-zieloną. Pachnie, bardzo przyjemnie, kwiatami lipy. W smaku wyczuwalna lekka nutka goryczki. Ma konsystencję nieco oleistą. Krystalizuje w drobne ziarna (krupki), zmieniając kolor na żółtopomarańczowy, a nawet brunatny. Ma długą tradycję „domowego leku”, szczególną popularnością cieszy się jako naturalny środek zapobiegający oraz wspomagający leczenie przeziębień, kaszlu, stanów zapalnych błony śluzowej nosa, oskrzeli i płuc. W połączeniu z innymi składnikami pochodzenia naturalnego (np. sok malinowy czy kwiat czarnego bzu) jest stosowany jako naturalny, domowy środek łagodzący objawy grypy. Niezastąpiony w profilaktyce ostrych i przewlekłych chorób układu oddechowego - działa wykrztuśnie, napotnie i przeciwgorączkowo. Apiterapeuci zalecają częste spożywanie miodu lipowego osobom żyjącym w ciągłym stresie, gdyż ma właściwości uspokajające. Zalecany jest także w profilaktyce nerwic. czas w warunkach umożliwiających dostęp światła, zmienia barwę na ciemnobrunatną, prawie czarną. Krystalizuje, tworząc grube, twarde kryształy, osadzające się w płynnym osoczu miodowym. Po krystalizacji przyjmuje najczęściej barwę brązową. Smak ma ostry, a nawet lekko piekący. Miód gryczany zawiera szczególnie dużo łatwo przyswajalnego magnezu, zalecany jest w diecie antynowotworowej. Pomocny jest w leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Także w chorobach wątroby i osłabieniu wzroku, słuchu i pamięci.
Arkusz danych